Ce se ascunde sub denumirea de mastectomie?

mastectomie atomedical

Ce se ascunde sub denumirea de mastectomie? Ce inseamna aceasta notiune? In acest articol vom lamuri fiecare intrebare care poate sa apara in acest domeniu. Aceasta interventiepoate fi necesara ca urmare a unei interventii chirurgicale oncologice, prin care s-a indepartattesutul mamar dintr-un san sau ambele. Din acest motiv exista mai multe tipuri de mastectomie, potrivite mai multor patologii. In primul rand, dorim sa va prezentam procedura de mastectomie totala. Sub aceastadenumire intra acele proceduri de interventie chirurgicala in urma carora va fi indepartat intregul san, cu mamelon, areola si piele. Insa exista si cazuri in care nu este de ajuns sa fie indepartatsanul propriu zis, ci este necesara si indepartarea unor ganglioni limfatici care se gasesc in axila. Al doilea tip de mastectomie este cel cu conservarea pielii.

In urma acestei interventiichirurgicale se lasa intacta o mare parte a pielii de peste san, dar chirurgical va fi indepartat atattesutul mamar, cat si mamelonul si areola. Cantitatea tesutului mamar care va fi indepartat, va fila fel ca la mastectomiile totale, insa aceasta procedura face posibila reconstruirea sanului fieprin intermediul implantului, fie al tesutului din alta parte a corpului.

Urmatorul tip de mastectomie este cel cu conservarea mameloanelor. Rezultatul acesteiinterventii chirurgicale este indepartarea tesutului mamar, iar pielea si mamelonul vor fi lasateneafectate. Aceasta procedura face posibila reconstruirea sanilor. Exista si tipul de mastectomie radicala modificata. Aceasta procedura consta inclusiv inindepartarea ganglionilor limfatici care se afla sub brat. Mastectomia radicala consta in indepartarea intregului san, a ganglionilor limfatici de subbrat, dar si a muschilor pectorali de sub san. Aceasta metoda a fost des utilizata pana cand nu s-aobservat ca mastectomia radicala modificata are acelasi rezultat, insa nu are atatea efecteadverse. Mastectomia bilaterala inseamna o interventie chirurgicala in urma careia ambii sani vorfi indepartati. Ultimul tip de mastectomie este cel profilactic. Aceasta interventie chirurgicala estepentru indepartarea sanilor la femeile care au risc crescut de a dezvolta cancer mamar.